Cum se obţine viza de Rusia

Pentru că de ieri sunt fericita posesoare a unei vize de Rusia, o să scriu mai jos ce am învăţat în zilele astea de cercetări şi stat pe la cozi. În primul şi în primul rând, în caz că nu ştiţi cum stă treaba, ca să vizitezi Rusia îţi trebuie viză.

~

Lucrul ăsta se întâmplă cam de când a intrat România în NATO şi a introdus viză pentru ruşi iar ei, la rândul lor, au introdus viză pentru români. Înainte de episodul NATO, când toată Europa ne cerea viză peste viză pentru fiecare colţişor de Schengen, la ruşi se putea călători fără aşa ceva.

Pentru început este bine să verificaţi site-ul Ambasadei Ruse pentru ultimele informaţii privind regimul vizelor, mai ales dacă vă trebuie viză de afaceri sau de tranzit sau de studii. Eu o să scriu despre viza turistică obişnuită, în regim normal (5 zile lucrătoare), cu o singură intrare.

Documente necesare

Aveţi nevoie de toate lucrurile de mai jos:

1. Paşaport (valabil minimum 6 luni). Logic ăsta e obiectul absolut necesar pentru a călători în afara UE, iar dacă nu aveţi, obţinerea paşaportului trebuie să fie prima voastră grijă.

2. Formular completat şi semnat de titular. Formularul se descarcă de pe site-ul ambasadei şi se poate completa de mână sau pe calculator. Pe formular se lipeşte frumos una bucată:

3. Fotografie format paşaport. Eu mi le-am făcut într-unul din automatele alea din staţiile de metrou, 4 poze format paşaport plus una mare, totul la 16 lei.

4. Voucher turistic şi confirmare de primire a turistului străin (din partea firmei turistice ruse). Ei, aici este un pic mai complicat, a nu se confunda voucherul turistic cu rezervarea la hotel, nu, vă trebuie o invitaţie scrisă şi ştampilată de la o agenţie turistică din Rusia, în copie sau în original, dar copia este suficientă. Această scrisoare v-o poate da hotelul la care urmează să staţi – unele hoteluri fac asta gratuit, altele doar contra cost – întrebaţi-i dacă vă pot trimite o ”invitation letter for visa” şi cât v-ar costa acest document.

Preţul obişnuit e în jur de 30 de Euro, dar, atenţie, există variante mai ieftine, o puteţi comanda online la un preţ mult mai mic. Eu am plătit 19 USD şi, deşi alesesem cea mai ieftină variantă (obţinerea scrisorii în 3 zile lucrătoare), ei mi-au trimis-o în aceeaşi zi, după câteva ore. E vorba de site-ul Russian Visa Guide unde puteţi comanda online scrisoarea invitaţie.

În caz că în formularul online nu veţi găsi numele hotelului la care urmează să staţi în Rusia (sunt trecute doar hotelurile importante), trimiteţi un email la info at russianvisaguide . com şi vor face manual modificarea în invitaţie. Scrisoarea o primiţi pe email şi va trebui să o verificaţi; atenţie – documentul este în limba rusă, cu caractere chirilice, fie rugaţi pe cineva care ştie limba rusă să vă ajute, fie încercaţi voi s-o descifraţi, cu traducerea alfabetului chirilic lângă voi. Nu e chiar aşa de greu cum pare :)

Încă ceva: pe scrisoarea invitaţie de la agenţia rusă şi pe formularul de la punctul 2 trebuie să fie trecute aceleaşi date de intrare/ieşire din Rusia, aceleaşi nume pentru hotelurile/hostelurile la care urmează să staţi.

5. Asigurare medicală (original şi copie). În privinţa asigurării nu vă pot da sfaturi, preţuri, recomandări, eu am asigurare medicală de la compania la care lucrez; în cazul în care ştiţi că aveţi şi voi aşa ceva, cereţi o adeverinţă în acest sens de la departamentul de resurse umane şi vă prezentaţi cu ea la ambasadă. Dacă aveţi şi card din acela de plastic de asigurat, să îl aveţi la voi, mie mi l-au cerut şi i-au făcut o copie.

6. Banii de taxă. Taxa în regim normal este 35 de Euro, se plăteşte doar în dolari noi, emişi după 1996, la cursul din ziua respectivă (eu am plătit 50 USD, dar în alte zile taxa a fost 52 USD sau 54 USD, depinde de curs). Această taxă nu se poate plăti decât cash, în dolari, nu în lei, nu în Euro, nu cu cardul. Dacă nu aveţi dolari la voi o să trebuiască să mergeţi la o casă de schimb valutar.

Programul secţiei consulare

Adresa este str. Tuberozelor nr. 4, sector 1, Bucureşti, este aproape de Piaţa Victoriei de unde se poate merge pe jos pe Kiseleff până pe Tuberozelor. Programul cu publicul este doar luni, marţi, joi şi vineri între 9.00 – 12.30, dar vă recomand să vă prezentaţi acolo de la prima oră, dacă mergeţi vara, când toată lumea pleacă în concediu: eu am stat de 3 ori la coadă pentru că în primele două dăţi m-am dus pe la 11.30, am găsit ditamai coada şi la 12 şi ceva deja intra ultima grupă de 5 oameni. Dacă aveţi ghinionul ca înaintea voastră să fie cineva de la vreo agenţie cu 80 de paşapoarte la el, coada ”merge” şi mai greu.

Cu toate acestea luni, când am fost să ridic paşaportul, pe la 11 şi ceva nu era nimeni afara, probabil că numărul de persoane depinde foarte mult de la o zi la alta. Încă ceva, dacă veniţi din provincie, direct de la tren, lăsaţi bagajele la gară; cei de la pază n-o să vă permită să intraţi în secţia consulară cu valiza după voi şi va trebui s-o lăsaţi vreunui străin, pe stradă.

Alte recomandări

Viza se emite doar pentru perioada menţionată în cerere, nu poate fi modificată ulterior sau extinsă pe teritoriul Rusiei. Dacă înainte de plecare vă răzgândiţi şi vreţi să staţi mai mult, trebuie să mai aplicaţi o dată pentru viză. Informaţii mai detaliate se găsesc pe site, dar nu ştiu în ce măsură sunt actualizate, dacă aveţi nelămuriri mai bine sunaţi la consulat. În caz că vreţi să mergeţi printr-o agenţie de turism din România, se ocupă ei de obţinerea vizelor, altfel aveţi nevoie de toate documentele de mai sus.

Puteţi trimite şi pe altcineva să depună actele sau să ridice paşaportul vizat, nu e o problemă. A, şi nu mi-a cerut nimeni rezervările de cazare / transport sau ceva suplimentar, doar ce am menţionat mai sus. Când vă prezentaţi să ridicaţi paşaportul nu mai este nevoie să staţi la coadă, sunaţi la interfon şi mergeţi înăuntru. Baftă!

Ambasada belaruşilor este bot-în-bot cu cea a ruşilor
Înapoi în Golful Pescarilor sau jurnal de plajă şi apă sărată

ETICHETE: